Υποβάθμιση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Υποβάθμιση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Αρ. Πρωτ. 11362/16.02.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Υπό πτώχευση βρίσκεται η έρευνα στη χώρα μας, καθώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση τα ιδρύματα, τα οποία προάγουν την έρευνα και την επιστήμη. Συγκεκριμένα, ένα από τα σπουδαιότερα ερευνητικά ιδρύματα, που αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων που δυσχεραίνουν την έρευνα, είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Το ΕΙΕ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ακόμη και ως προς τα αναγκαία. Τον Ιανουάριο η έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης, άφησε χωρίς θέρμανση ένα κτίριο 10.500 τ.μ., όπου η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάζει το πείραμα ενός ερευνητή ή τις συνθήκες φύλαξης και συντήρησης ακριβού εξοπλισμού.

Οι ελλείψεις δυσχεραίνουν το ερευνητικό έργο, που παράγει το ΕΙΕ, με σημαντικές περγαμηνές στο εξωτερικό από το 1958. Σημειωτέον, ότι εδώ και ένα χρόνο, οι θέσεις του Προέδρου και του Διευθυντή παραμένουν κενές, ενώ στο τέλος του τρέχοντος μηνός λήγει και η θητεία του Αντιπροέδρου του Ιδρύματος. Το ΕΙΕ απασχολεί 125 εξειδικευμένους επιστήμονες, 80 μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 300 συνεργαζόμενους ερευνητές σε προγράμματα εξωτερικής χρηματοδότησης, 52 άτομα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και  88 άτομα ως προσωπικό συντήρησης και διοικητικό προσωπικό. Ακόμη και η καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζομένους δημιουργεί προβλήματα, καθώς την τελευταία 10ετία, η τακτική επιχορήγηση δεν καλύπτει την προβλεπόμενη μισθοδοσία, ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και να αναπτυχθεί η έρευνα και η επιστήμη;

Απάντηση Υπουργείου